Erik Hack wint € 100.000,- voor innovatie

Prof. Dr. Erik Hack, hoogleraar Immunologie aan het UMC Utrecht, heeft vanmiddag een cheque van € 100.000,- ontvangen om zijn innovatie een stap verder te brengen. Hack en zijn team hebben dit bedrag gewonnen met hun innovatie Synerkines: een innovatieve behandeling van chronische pijn en ontstekingsremmers. Het geldbedrag wordt gebruikt om de synerkine (een fusie-eiwit) verder te ontwikkelen zodat het uiteindelijk als geneesmiddel op de markt kan worden gebracht.

Anton Franken (lid van het College van Bestuur van Hogeschool Utrecht) die samen met Anton Pijpers (lid van het College van Bestuur van Universiteit Utrecht) juryvoorzitter was van deze actie, reikte de prijs uit. De jury koos Erik Hack als winnaar van de zeven finalisten omdat zij vindt dat het kunstmatig kunnen maken van synerkines grote mogelijkheden biedt. ‘Het is een goede start voor de ontwikkeling van geneesmiddelen die chronische pijnen bestrijdt en ontstekingen remt. Als alles lukt is het geneesmiddel op termijn wereldwijd toe te passen. Bovendien heeft het team al goede contacten met de markt en weet het welke weg openstaat om de vinding verder te commercialiseren’, zegt juryvoorzitter Anton Franken.

UtrechtVC organiseerde deze innovatie-wedstrijd om onder Utrechtse onderzoekers en ondernemers aandacht te vragen voor de (maatschappelijke) waarde van onderzoek en de verschillende financieringsmogelijkheden die daarvoor bestaan. Het beste idee kon € 100.000,- winnen. In totaal dongen 24 onderzoekers/ondernemers naar deze prijs. Hun inzendingen zijn beoordeeld door een vakjury bestaande uit business developers van Utrecht Holdings en UtrechtVC. In de beoordeling hebben zij onder meer gelet op hoe innovatief het idee is, de technische haalbaarheid van de innovatie, interesse van marktpartijen en natuurlijk de potentiele (maatschappelijke) impact ervan.

De inzenders die niet in de prijzen zijn gevallen, kunnen bij UtrechtVC terecht voor verdere begeleiding in het vinden van een business partner, bescherming van intellectueel eigendom en bijvoorbeeld financiering van hun onderzoek.