1,25 miljoen voor onderzoek naar stimuleren intrapreneurship

Hoogleraar Economie van Ondernemerschap en Innovatie en Academic Director bij UtrechtCE  Erik Stam (Universiteit Utrecht) heeft een NWO-subsidie van 1,25 miljoen euro ontvangen voor zijn onderzoeksproject ‘Intrapreneurship – Enabling Talent for Innovation’. Het geld is toegekend vanuit de Human Capital-subsidieronde.

Het onderzoek is gericht op het beantwoorden van de vraag hoe ondernemerschap van werknemers (intrapreneurship) gestimuleerd kan worden. Door het stimuleren van intrapreneurship kunnen talenten zich beter ontplooien, kunnen ondernemingen beter presteren, en kan het verdienvermogen van regio’s en landen worden vergroot.

Het onderzoeksvoorstel van prof. Erik Stam is door een internationale beoordelingscommissie geselecteerd vanwege onder andere de originaliteit, de heldere probleemstelling en de sterke reputatie van de aanvrager.

Filmportret Erik Stam

Strategisch onderzoek Institutions

De Universiteit Utrecht heeft haar onderzoek gebundeld in vier interdisciplinaire strategische thema’s, waaronder Institutions. Dit onderzoeksterrein richt zich op de vraag hoe de kracht van samenlevingen voortkomt uit de kwaliteit van de spelregels van het menselijke verkeer, de instituties. Daarbij gaat het om formele regels, zoals wetten, maar ook informele regels, zoals normen, waarden, gewoontes, en de bijbehorende netwerken en organisaties. Die maken een open, democratische en gelijkwaardige samenleving mogelijk, of juist niet. Ook bepalen zij in welke mate een samenleving schokken kan opvangen, duurzaam en toekomstbestendig is.