E-health-systeem MyCareCMS nu beschikbaar voor alle onderzoekers

MyCareCMS, een content management systeem voor de zorg, ontwikkeld door de faculteit sociale wetenschappen van Universiteit Utrecht, is voortaan beschikbaar voor alle onderzoekers en wetenschappers. Softwarebedrijf InfiBV brengt het op de markt.

MyCareCMS biedt mogelijkheden voor lessen, modulen en opdrachten en voor screening, dagboekmetingen, vragenlijstmeting en evaluaties. Onderzoekers kunnen hiermee op een eenvoudige manier deelnemers volgen of begeleiden, aanpassingen maken in de applicatie-inhoud (content control panel) en data voor onderzoek uit het systeem halen. MyCareCMS kan worden uitgebreid met mobiele monitoring, coaching en  een ‘social community’ voor deelnemers en begeleiders. Met MyCareCMS kunnen ‘real-time data’ worden verkregen.

Prof. dr. Marjolijn Sorbi ontwikkelde MyCareCMS binnen de faculteit Sociale Wetenschappen met steun van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars voor het realiseren van online aanbod van zelfmanagement trainingen, die in  eerste instantie waren  bedoeld voor migraine patiënten. Nu is het als SAAS (software as a service) ook beschikbaar voor andere onderzoekers. MyCareCMS blijft als tool beschikbaar voor onderzoekers van de faculteit Sociale Wetenschappen.

De gezondheidszorg kan inmiddels niet meer om eHealth heen.  In veel academische centra worden applicaties ontwikkeld en getoetst om mensen 24 uur per dag en 7 dagen in de week via internet te ondersteunen bij een gezonde leefstijl. Ook leert eHealth mensen  omgaan met mentale en lichamelijke problemen, waaronder zelfmanagement bij chronische ziekten. Het online aanbod vindt plaats via een uitgebreide ‘software tool’ of ‘content management systeem’ (CMS), vaak met mobiele faciliteiten. Een goed draaiend CMS met veel functionaliteiten, zoals MyCareCMS,  kan gemakkelijk en flexibel worden hergebruikt voor nieuwe applicaties.