Sneller revalideren met Sensistep

Patiënten met been- of heupfracturen kunnen beter en gerichter revalideren dankzij SensiStep. Dit systeem helpt patiënten tijdens het revalideren door aan te geven wat de werkelijke belasting van het been is tijdens het lopen. Hierdoor krijgen patiënten meer duidelijkheid en controle. Dit komt het genezingsproces ten goede. SensiStep is op 17 september gelanceerd op het Health & Technology Event door het UMC Utrecht en Evalan.

SensiStep bestaat uit een set sandalen, waarvan één met een krachtsensor onder de hiel. Ook hoort er een horloge bij waarop de patiënt de belasting direct terug kan zien. De zorgverlener heeft een tablet waarop het belastingspatroon wordt weergegeven. Het wordt gebruikt tijdens het bezoek aan bijvoorbeeld de fysiotherapeut, maar het systeem kan ook eenvoudig meegenomen worden om thuis mee te oefenen. De informatie van de oefeningen wordt opgeslagen en kan dus ook bij een volgende afspraak weer worden ingezien.

Dr. Herman Holtslag is revalidatiearts en erg enthousiast over het product. “Het werkt heel eenvoudig. De zorgverlener kan de belastingsgrenzen instellen via een app op een tablet. Met één druk op de knop worden de instellingen naar het horloge verzonden, zodat patiënten er direct mee aan de slag kunnen. Het is voor de patiënt normaal gesproken moeilijk om belasting op het been goed aan te voelen. SensiStep neemt een stukje onzekerheid weg, waardoor ze hun oefeningen beter kunnen doen en sneller herstellen.”

SensiStep is in samenwerking tussen de afdelingen revalidatie en traumatologie van het UMC Utrecht en Evalan BV ontwikkeld. Pontes Medical (de innovatieafdeling voor medische technologie binnen het UMC Utrecht, VUmc en AMC) heeft deze samenwerking opgezet, en begeleid.