Fosbury nieuwe Nederlandse deelnemer TechStars

De Nederlandse startup Fosbury neemt dit jaar deel aan het internationaal vermaarde groeiprogramma TechStars. Op donderdag 1 augustus maakten zij hun kantoor bij UtrechtInc leeg om op zaterdag 3 augustus het vliegtuig te nemen naar Austin (Texas). Hier gaat het team in drie maanden tijd “drie jaar aan kennis, netwerk en kunde” proberen te verwerven.

Fosbury dook vorig jaar op de door Apple gelanceerde ticket-app Passbook, en ontwikkelde daarvoor een web-app waarmee bedrijven eenvoudig Passbook-campagnes kunnen opzetten. Vorige maand bracht de startup een nieuwe app uit, ‘Cardless’, waarmee consumenten hun klantenkaarten kunnen digitaliseren naar Passbook.

Volgens medeoprichter Lucas Tieleman is Austin een uitgelezen plek voor een techstartup. “Alle grote techbedrijven zijn hier activiteiten aan het opzetten, er zijn goede universiteiten, en de stad groeit snel”, aldus Tieleman. TechStars was voor Fosbury een bewuste keuze, zegt hij. “Zij horen tot de beste accelerators van de wereld.”

Investering
TechStars biedt begeleiding in de vorm van mentoren, wordt aandeelhouder in de startups en investeert soms meer dan 100.000 dollar in hen. Tot nu toe heeft Fosbury zo’n TechStars-investering nog niet, maar dat zou volgens Tieleman nog kunnen komen. De Nederlanders streven ernaar om het niet bij drie maanden VS te laten, laat de ondernemer weten. “We starten gelijk onze business in de VS. Het moet nog blijken of we hier kunnen blijven, maar ik heb er vertrouwen in dat we hier straks nog een kantoor hebben.”

Afgelopen mei werd bekend dat Fosbury het Nederlandse Sanoma Ventures als aandeelhouder had binnengehaald. De investeringstak van het Finse mediabedrijf Sanoma, moederbedrijf van onder meer NU.nl en NUzakelijk.nl, steekt een onbekende hoeveelheid geld in de startup, dat wordt gebruikt voor de verdere uitrol van zijn diensten.

Peerby
Vorige maand werd al bekend dat de Nederlandse ontwikkelaars van Peerby zich dit jaar bij de Europese editie van TechStars aansluiten, in Londen. Vorig jaar werd de Nederlander Robert Gaal uitverkoren voor het programma in New York, met zijn mobiele hotspot Karma.

De TechStars-programma’s coachten tot nu toe 192 startups. Iets meer dan 82 procent daarvan is, volgens de eigen statistieken van het Amerikaanse programma, nog actief. 20 bedrijfjes werden tot nu toe overgenomen.

— Bronnen: UtrechtInc, NU Zakelijk