1,8 Miljoen euro voor Utrechtse startups

Het Rabo Pre-seed Fonds is onlangs uitgebreid met 1,8 miljoen euro, onder meer door investeringen van de Universiteit Utrecht, UMC Utrecht en Rabobank Utrecht. Startups kunnen tegen zachte voorwaarden € 50.000 lenen om van hun bedrijf een succes te maken. “We helpen startende ondernemers met risicoleningen op een moment dat zij nog geen geld uit de markt kunnen ophalen.”, aldus Jan Teunissen, directeur van het fonds, “Zo willen we met het Rabo Pre-seed Fonds innovatief ondernemerschap in de regio stimuleren en ondersteunen.”

Van zonnepanelen tot horecasysteem
Het Rabo Pre-seed Fonds bestaat sinds 2006. Inmiddels is voor 2 miljoen euro aan leningen verstrekt aan meer dan 100 ondernemers. De innovaties die gefinancierd zijn, zijn divers. Zo hebben Marco Jansen en Peter Wieriks van Sunbeam met de pre-seed lening een uniek zonnepaneelmontagesysteem ontwikkeld. Marco Jansen: “Zonder de pre-seed lening hadden we die eerste stappen nooit kunnen zetten. Inmiddels zijn er in Europa zeker 25.000 panelen gemonteerd met het Sunbeam systeem.”

Marvin van Dongen heeft met zijn pre-seed lening Horeko ontwikkeld, een innovatief managementsysteem voor restaurants. Op touchscreenschermen kunnen keukens recepten opzoeken. Het systeem geeft ook direct zaken als kostprijs, voedingswaarde en informatie omtrent allergieën weer. “Met deze investering zijn wij in staat geweest om in korte tijd ons product flink te ontwikkelen. Dit is essentieel geweest voor ons succes.”

Gezamenlijk initiatief
Universiteit Utrecht en UMC Utrecht hebben via Utrecht Holdings samen met Rabobank Utrecht geïnvesteerd in het fonds. Daarnaast heeft het Ministerie van Economische Zaken bijgedragen. Startende bedrijven van incubators UtrechtInc en Dutch Game Garden en bedrijven die gehuisvest zijn op Utrecht Science Park kunnen de lening aanvragen bij UtrechtInc, de beheerder van dit fonds. Ondernemers kunnen hier ook terecht voor huisvesting, mentors en trainingen.