Utrechtse historici presenteren online game over de Gouden Eeuw

Het Spel van de Gouden Eeuw werd op donderdag 31 januari in het Trippenhuis in Amsterdam gelanceerd. Al spelend kruip je in de huid van een beginnend koopman in het 17e eeuwse Amsterdam. De game kan gratis worden gedownload op de iPhone en de iPad. Spelers kunnen een rijke magnaat in de Gouden Eeuw worden door te ondernemen, te investeren, hun reputatie te managen en alert te reageren op risico’s zoals de val van Antwerpen, een gekaapt VOC-schip of de pest. Tijdens het spelen leren gebruikers zo alles over de werking van de financiële markt in de 17e eeuw. Het Spel van de Gouden Eeuw is een spel voor de iPhone, iPad en iPod en is vanaf 31 januari gratis te downloaden in de Appstore.

Financiële zaken
De spelregels van de game zijn gebaseerd op onderzoek van de makers. Gelderblom: “Je doet financiële zaken zoals dat in Amsterdam omstreeks 1600 ook gebeurde.” Economisch historici dr. Oscar Gelderblom en prof. dr. Joost Jonker doen binnen het Utrechtse kenniscentrum Instituties van de Open Samenleving (IOS) onderzoek naar het ontstaan van stabiele financiële systemen in die periode. Gamebedrijf MonkeyBizniz heeft het spel ontwikkeld.

Academische jaarprijs
Het idee voor het spel ontstond in 2010 toen de Utrechtse onderzoekers meedongen naar de Academische Jaarprijs, een prijs voor de beste vertaling van wetenschappelijk onderzoek naar een breed publiek. Het team van Gelderblom en Jonker won niet, maar hun idee kreeg veel steun. De onderzoekers kregen het met subsidies van onder andere de faculteit Geesteswetenschappen, NWO en De Jonge Academie van de KNAW toch voor elkaar om het spel te maken.

Kasstromen
Het doel van het spel is om met een zo hoog mogelijk vermogen te eindigen. Gelderblom: “Dat is minder makkelijk dan het lijkt. In het spel moet je steeds in de gaten houden of je genoeg geld binnenkrijgt en tegelijkertijd zorgen voor nieuwe inkomsten. Een verstandig beheer van kasstromen was bittere noodzaak voor ondernemers in de Gouden Eeuw. Als gamer moet je dus ook een groot aantal ballen in de lucht houden, anders kan het flink mis gaan.”

Kennisvalorisatie
Het spel is een serious game, aldus Gelderblom. “Het is vooral leuk om te spelen, maar een bijkomend doel is natuurlijk dat gamers spelenderwijs kennis opdoen over Amsterdam rond 1600. In een korte tutorial aan het begin leren de spelers de belangrijkste regels uit de 17e eeuw.” Gelderblom stipt ook het belang aan van kennisvalorisatie voor wetenschappers. “Tijdens het ontwikkelen van dit spel hebben wij als onderzoekers veel geleerd. Kennisvalorisatie is dus absoluut geen verspilde moeite, maar zeer nuttig om de essentie van onderzoek te doorgronden.”

Lesmateriaal
Bij het Spel van de Gouden Eeuw is lesmateriaal gemaakt voor het vak economie in de bovenbouw havo/vwo. Docenten mogen het vrij gebruiken, kopiëren en bewerken. Vanaf februari is het materiaal te downloaden via de website van De Praktijk. Op de website van het Spel van de Gouden Eeuw kunnen spelers vragen stellen en meer lezen over de theoretische achtergronden van de game. De ontwikkeling van het spel van de Gouden Eeuw is mede mogelijk gemaakt door het K.F. Hein Fonds, de alumni van de Universiteit Utrecht en De Jonge Academie van de KNAW.