UMC Utrecht start Valorisatietrack voor onderzoekers

Het UMC Utrecht gaat de beoordeling van wetenschappers uitbreiden. Behalve het aantal en kwaliteit van wetenschappelijke publicaties kan ook de toepasbaarheid van resultaten meewegen. Dat vertelt prof. dr. Gerard Pasterkamp van het UMC Utrecht in het tijdschrift Uniek dat vandaag verschijnt. Het UMC Utrecht ontwikkelt een “valorisatietrack”, zegt Pasterkamp in Uniek. Het is een programma in ontwikkeling, waarmee in 2012 gestart is. Een wetenschapper wordt daarin niet alleen beoordeeld op het aantal en de impact van z’n wetenschappelijke publicaties. “We kijken ook hoe hij z’n onderzoek toepasbaar heeft gemaakt.”

Het UMC Utrecht heeft de valorisatietrack vastgelegd in de eisen waaraan een universitair hoofddocent moet voldoen. Pasterkamp: “Ook goede onderzoekers met iets minder publicaties, maar met resultaten die leiden tot een klinische toepassing en waarin bedrijven aantoonbaar geïnteresseerd zijn, moeten in staat zijn om door te groeien in een academische groep en universitair hoofddocent of hoogleraar kunnen worden.” De aangepaste waardering voor onderzoekers sluit aan bij de strategie van het UMC Utrecht om wetenschappelijke resultaten zo snel mogelijk toe te passen. Lees hier het hele artikel.